Hajnalban arra ébredtünk, hogy Z valahonnan nagyon messziről sír....
Leesett. :(
Valahogy átgurult a kiságyából a nagy ágyra és onnan egyenest le.
Baj nem történt, csak megijedhetett.
Ennek következtében visszakerült a rács a helyére.
(Ez azért szomorú számomra, mert bazi nehéz kiemelni onnan félálomban egy 10kg-os gyermeket...)
De első a biztonság!
Majd jött a kedd.
Szokásos reggeli rutin. Z eszik (majszol), majd játszik. Együtt-külön.
Oldalra pillantok és látom, hogy az ökle a szájában (no itt még nem is lenne gond), utána pedig nyomja az ujjacskáját vmi flakonba (mini termékminta DM-ből, kézfertőtlenítő).
Lecsavarta!
Hogy ízlelte-e avagy sem, ez már nem derül ki. De azonnal irány a sürgősségi!
Ott persze nem tekintették annyira sürgősnek az esetet (több mint 40 percet vártunk...).
Anyát leteremtettét, gyereket megvizsgálták.
Minden ok.
Közben teltek a napok, úgyszólván "eseménytelenül".
Mígnem szombaton jött A BULI. :)
Készült BOLDOG SZÜLINAPOS feliratot színes kartonból és szalagból (később is jó lesz :)), Kis herceges body (olcsó 500Ft-os fehér Tescos pamut body és rávasalható lap sk szerkesztve) (nem lehetett kihagyni), fincsi gesztenyés-meggyes tortácska (tej és tojásmentesen! :)) (ami csak az övé volt).
A felnőtek tiramisu tortát falatozhattak - rendeltem (nagyon ízlett).
A tiramisu torta (kismotorral, kártyával és gyertyával)
Vettem kartont kiscsákónak is, de elfelejtettem elkészíteni... :(.
A tortácska elkészítése előtt rengeteg receptet átböngésztem a neten.
Olyat kerestem, ami tejmentes elsősorban (mivel még nem adok neki, próbálom kivárni a 1,5 éves kort), de találtam tej és tojásmentes piskóta tortát egy az egyben, aminek nagyon megörültem (bár totál mindegy lett volna az alap, mivel csak belenyúlkált, morzsolt és ízlelt :)).
A torta eredeti receptje itt.
Amin változtattam:
Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához)
Tojásmentes piskótához:
2,5 dl 100%-os almalé (Aldis pici szívószálas, cukormentes)
9 dkg cukor (szőlőcukor)
½ citrom héja és leve
1 cs. burbon vaníliás cukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor (DM foszfátmentes)
csipet só (Himalaya)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 evőkanál olivaolaj
Meggyzselé hozzávalói:
1 üveg magozott meggybefőtt
4 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál (barna)cukor
½ mokkáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
Gesztenyekrém hozzávalói:
Bio gesztenyepürét nem találtam, de találtam fagyasztott, előfőzött, natúr egész gesztenyét, melyet ezen recept alapján elkészítettem pürének (ISTENI!) (18dkg-ra számolva):
100g fagyos gesztenye + 1dl rizstej + fél dl víz + kevés bourbon vaníliás cukor = Összefőz, szétesősre (kb 10 perc, lassú tűzön)
Cukorszirup: 10g cukor + 1 ek víz + pici só = Összeforral sziruposra
Majd minkét keveréket beleöntöm a rúdmixer poharába + 15g olvasztott vaj + 25g sajtkrém (tömlős volt itthon)
Kész is!
1 csomag vaníliás pudingpor (DM Bio)
3 dl rizstej
2 evőkanál (barna)cukor
Torta alap elkészítése: robotgéppel összehabosítottam az összes hozzávalót (először almalé+citromlé+cukor, majd adagoltam kanalanként a lisztes cuccot, majd a legvégén az olajat).
Krém: A meggybefőttet lecsepegtetni, késesben aprítani a szemeket (kivéve párat a díszítéshez, én egy 1-est formáztam a tetején belőlük). Így sűrűbb lesz a zselé, mint egész szemekkel.
Befőtt levéből 2 kanálnyi + keményítő elkever, majd a felforralt többi lével összekeverni, felforralni. Szép fényes, zselés állagú lesz.
Kihűteni folpackkal a tetején, hogy ne bőrösödjön be.
A gesztenyekrém: kevés rizstejet elkeverni a pudingporral, cukorral, majd a felforralt többi rizstejhez kevenri, míg pudingos állagot nem kapunk. Majd az egészet összekeverni a puding + gesztenye masszát. Végül szintén hűteni folpackkal a tetején.
Tortaforma aljába sütőpapírt vágtam, beleöntöttem a masszát, majd előmelegített 200 fokos sütőben (alsó-felső) sütöttem 8 percet, majd 180 fokon 22 percet, de nem találtam elégnek az időt, mert nem szirádult meg eléggé, így még sütöttem 20 percet légkeveréses 180 fokon.
Kivéve a sütőből kicsit hűlt, majd rácsra téve formából kivéve szintén, majd 3 lapba vágtam.
Összeállítás: tortalap, meggykrém 1-2 ek, gesztenyekrém 2/3-a (többi dísz, kívülre), tortalap, meggyzselé, tortalap. Végül a maradék gesztenyekrémmel bevonni, meggyel díszíteni. Szórtam az oldalára egy kevés piskótamorzsát (amit levágtam a 3. tortalap tetejéről, hogy ne legyen púpos :)).
Be a hűtőbe 1-2 órára.
TÉNYLEG NAGYON FINOM, MEGÁLLJA A HELYÉT BÁRMILYEN EXTRA TORTA HELYETT! :)
A meggyes gesztenyetorta (izgalmas volt Z-nek a puha meggyszemek látványa)
A kismotor fara harapás alatt
Püfölhető formabontó játék
A komoly kisherZeg :)
Az sk body
A nap végére már kissé használtnak tűnő felirat... :)
Vettem kartont kiscsákónak is, de elfelejtettem elkészíteni... :(.
A tortácska elkészítése előtt rengeteg receptet átböngésztem a neten.
Olyat kerestem, ami tejmentes elsősorban (mivel még nem adok neki, próbálom kivárni a 1,5 éves kort), de találtam tej és tojásmentes piskóta tortát egy az egyben, aminek nagyon megörültem (bár totál mindegy lett volna az alap, mivel csak belenyúlkált, morzsolt és ízlelt :)).
A torta eredeti receptje itt.
Amin változtattam:
Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához)
Tojásmentes piskótához:
2,5 dl 100%-os almalé (Aldis pici szívószálas, cukormentes)
9 dkg cukor (szőlőcukor)
½ citrom héja és leve
1 cs. burbon vaníliás cukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor (DM foszfátmentes)
csipet só (Himalaya)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 evőkanál olivaolaj
Meggyzselé hozzávalói:
1 üveg magozott meggybefőtt
4 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál (barna)cukor
½ mokkáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
Gesztenyekrém hozzávalói:
Bio gesztenyepürét nem találtam, de találtam fagyasztott, előfőzött, natúr egész gesztenyét, melyet ezen recept alapján elkészítettem pürének (ISTENI!) (18dkg-ra számolva):
100g fagyos gesztenye + 1dl rizstej + fél dl víz + kevés bourbon vaníliás cukor = Összefőz, szétesősre (kb 10 perc, lassú tűzön)
Cukorszirup: 10g cukor + 1 ek víz + pici só = Összeforral sziruposra
Majd minkét keveréket beleöntöm a rúdmixer poharába + 15g olvasztott vaj + 25g sajtkrém (tömlős volt itthon)
Kész is!
1 csomag vaníliás pudingpor (DM Bio)
3 dl rizstej
2 evőkanál (barna)cukor
Torta alap elkészítése: robotgéppel összehabosítottam az összes hozzávalót (először almalé+citromlé+cukor, majd adagoltam kanalanként a lisztes cuccot, majd a legvégén az olajat).
Krém: A meggybefőttet lecsepegtetni, késesben aprítani a szemeket (kivéve párat a díszítéshez, én egy 1-est formáztam a tetején belőlük). Így sűrűbb lesz a zselé, mint egész szemekkel.
Befőtt levéből 2 kanálnyi + keményítő elkever, majd a felforralt többi lével összekeverni, felforralni. Szép fényes, zselés állagú lesz.
Kihűteni folpackkal a tetején, hogy ne bőrösödjön be.
A gesztenyekrém: kevés rizstejet elkeverni a pudingporral, cukorral, majd a felforralt többi rizstejhez kevenri, míg pudingos állagot nem kapunk. Majd az egészet összekeverni a puding + gesztenye masszát. Végül szintén hűteni folpackkal a tetején.
Tortaforma aljába sütőpapírt vágtam, beleöntöttem a masszát, majd előmelegített 200 fokos sütőben (alsó-felső) sütöttem 8 percet, majd 180 fokon 22 percet, de nem találtam elégnek az időt, mert nem szirádult meg eléggé, így még sütöttem 20 percet légkeveréses 180 fokon.
Kivéve a sütőből kicsit hűlt, majd rácsra téve formából kivéve szintén, majd 3 lapba vágtam.
Összeállítás: tortalap, meggykrém 1-2 ek, gesztenyekrém 2/3-a (többi dísz, kívülre), tortalap, meggyzselé, tortalap. Végül a maradék gesztenyekrémmel bevonni, meggyel díszíteni. Szórtam az oldalára egy kevés piskótamorzsát (amit levágtam a 3. tortalap tetejéről, hogy ne legyen púpos :)).
Be a hűtőbe 1-2 órára.
TÉNYLEG NAGYON FINOM, MEGÁLLJA A HELYÉT BÁRMILYEN EXTRA TORTA HELYETT! :)
Itt még több tortarecept 1. szülinapra! :)
2 megjegyzés:
Hú, de lemaradtam! Zali 1 éves!!!!
Azon nem csodálkozom,hogy anyukája kreatívan szervezte a bulit,hiszen ezt a tulajdonságát, kismama kora óta ismerem. De, amekkorát a kislegény nőtt, azon már igen!
Igyekszem visszanézni a dolgokat, de addig is nagyon sok boldogságot, a kis családnak!!!
Szia!!!
Köszönjük szépen! :)
De rég hallottam felőled. Remélem jól vagytok!
puszi
Megjegyzés küldése